Jump to content
  • 0

Load balancing с два интернет провайдера

kalinl

Въпрос

Правил ли е някой load balancing към два интернет доставчика?

Аз ползвам RB2011UAS-2HnD-IN. Имам един стар рутер с два WAN порта и той има load balancing базиран на брой connections, което ми вършеше много добра работа. Иска ми се да емулирам тази функция, но не намирам нищо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 отговори на този въпрос

Recommended Posts

• 0
  • Администратор

Търси из форума има коментирано ...

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 0

Здравейте, айде и аз да се наредя с един въпрос към по-знаещите.

Отскоро съм собственик на рутер RB951Ui-2HnD , целта ми беше в къщи да обединя връзката от два интернет доставчика в една чрез метода load balancing PCC и успях, доволен съм как работи и се държи системата. Особеното е, че го направих малко по метода "от девето дере в десето", сега ще опиша малко по-подробно моя казус, ще приложа и схема, която начертах.

Значи доставчиците ми са следните: ISP1 Blizoo с модем, от който излиза динамично IP и местен лан доставчик ISP2 със статично IP. Тях съответно съм ги включил във WAN1 и WAN2.

Два компютъра съм включил в LAN4 и LAN5. 

Shema_mikrotik.jpg

Кодът, който използвах е следният:

/ip address
add address=192.168.0.1/24 network=192.168.0.0 broadcast=192.168.0.255 interface=Local
add address=192.168.1.178/24 network=192.168.1.0 broadcast=192.168.1.255 interface=WAN1
add address=90.154.231.XXX/23 network=90.154.230.0 broadcast=90.154.230.255 interface=WAN2

/ip dns set allow-remote-requests=yes cache-max-ttl=1w cache-size=5000KiB max-udp-packet-size=512 servers=212.39.90.42,8.8.8.8

/ip firewall mangle
add chain=input in-interface=WAN1 action=mark-connection new-connection-mark=WAN1_conn
add chain=input in-interface=WAN2 action=mark-connection new-connection-mark=WAN2_conn
add chain=output connection-mark=WAN1_conn action=mark-routing new-routing-mark=to_WAN1
add chain=output connection-mark=WAN2_conn action=mark-routing new-routing-mark=to_WAN2
add chain=prerouting dst-address=192.168.1.1/24 action=accept in-interface=Local
add chain=prerouting dst-address=90.154.230.0/23 action=accept in-interface=Local
add chain=prerouting dst-address-type=!local in-interface=Local per-connection-classifier=both-addresses-and-ports:2/0 action=mark-connection new-connection-mark=WAN1_conn passthrough=yes
add chain=prerouting dst-address-type=!local in-interface=Local per-connection-classifier=both-addresses-and-ports:2/1 action=mark-connection new-connection-mark=WAN2_conn passthrough=yes
add chain=prerouting connection-mark=WAN1_conn in-interface=Local action=mark-routing new-routing-mark=to_WAN1
add chain=prerouting connection-mark=WAN2_conn in-interface=Local action=mark-routing new-routing-mark=to_WAN2

/ip route
add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=192.168.1.1 routing-mark=to_WAN1 check-gateway=ping
add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=90.154.230.1 routing-mark=to_WAN2 check-gateway=ping
add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=192.168.1.1 distance=1 check-gateway=ping
add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=90.154.230.1 distance=2 check-gateway=ping

/ip firewall nat
add chain=srcnat out-interface=WAN1 action=masquerade
add chain=srcnat out-interface=WAN2 action=masquerade

Видно от схемата и кода  порт 1 и 2 са Ванове, , 3 e Local, а 4 и 5 са си ланове.

Та питанията ми са две:

1 Понеже кода е за два доставчика със статични Ип-та, а модемът на близуу ми раздава динамични, се принудих да сложа междинен рутер DIR-615, за да ми дава статично ИП (192.168.1.178)...и не само, ами и от него съм пуснал WI-FI, защото:

2. След като активирам wireless-а в микротика и го бриджна към Local, имам чувството че, някак си "окъсява" всички връзки вътре в рутера и започва едно мислене при отваряне на страници, мудна и бавна работа, всичко става по-бавно.

И така.....взимам безжична мрежа от DIR-615 и статично Ип за WAN1. Ако има как да го елиминирам този втори рутер би било супер. Знам, че би трябвало да има варианти, затова всеки съвет е добре дошъл. В момента карам Ферарито, но с 30 km/h  ::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 0

бриджни си всички вътрешни интерфейси ( wifi. ether3, ether4.ether5) а близуто  не знам какъв да е проблема при това че има динамично ип? просто си опиши в рутинг таблицата интерфейса на доставчика (близу) вместо ип-то неговия рутер

add check-gateway=ping distance=1 gateway=2-SpNet-pppoe routing-mark=to_Spnet

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 0

бриджни си всички вътрешни интерфейси ( wifi. ether3, ether4.ether5) а близуто  не знам какъв да е проблема при това че има динамично ип? просто си опиши в рутинг таблицата интерфейса на доставчика (близу) вместо ип-то неговия рутер

add check-gateway=ping distance=1 gateway=2-SpNet-pppoe routing-mark=to_Spnet

Мерси Миро за отговора, пробвах варианта с бриджа както си казал, работи пъргаво сега, не лагва, но не работят вановете едновременно, само първият работи и ако го спра, тогава се включва втория ван, един вид от PCC мина на failover loadbalancing. Значи сега съм включил в бридж ether4,ether5, Local и wlan. Преди  ether4,ether5 ги бях направил slave на  Local (ether3) и балансинга работеше добре, но сега за да мога да ги бриджна, трябваше да махна тази подчиненост и работата не стана.

А по въпроса за WAN1 на Близуто, там влиза динамично IP по DHCP, ти си посочил pppoe в скрипта.

Thanks once again

Добре де, Миро.... Според теб има ли логика когато разкача ether4,ether5 да не са slave на Local и когато бриджна всичко вътрешно да се разваля балансинга и всичко да почне да минава през WAN1 !?!?!? WAN2 да е неактивен, и чак когато деактивирам WAN1, тръгва нета през WAN1. Чудно ???

Стана работата най-накрая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• No registered users viewing this page.
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.