Jump to content

Изграждане на безжична мрежа за домашна употреба

traffic

Recommended Posts

Дотук ясно. Цената ме устройва. Казваш един голям и един малък бридж - неможе ли и двата да са големи , за да се опитам да избегна момента със сменяннето на чинии?

Може ли линк към тая тема , аз търсих, но намерих една, в която се ползват чиниите от нанотата а се слага друг облъчвател . Като цяло прибягвам до варианта с нанотата защото ми се вижда по лесно изпълним за мен. По въпроса със защитата на мрежата какво тряабва да направя? Има ли вероятност някой да се "върже" към мен? Трабва ли да слагам лан протектори http://lan.neomontana-bg.com/lanprotector.php , или с какво да си осигуря някаква защита, защото имам много техника "навързана" за лан-а. Може ли да се сложи например един switch за "буфер" т.е. ако става нещо да изгори той?

п.п. има ли колеги от Стара Загора продаващи такава техника? Ако има може да ми драснете лс и ще я взема от Вас за да избегна куриерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

още един вариант :

две антени 90 см НЕТА 2х50 = 100 лв

и пред тях сложени като облъчвател SXT(трябва да измислиш как ще си ги закрепиш) ( http://www.reloadbg..../RBSXT-5HnD.pdf ) 2х120 = 240

хубаво ще е да сложиш и etehrnet защити.

В този вариант поне със сигурност няма да ти е слаб сигнала и ще можеш да закараш 60-70 Mbps симетричен трафик(стига видимостта да е добра).

btw: Ако не е тайна до кое село ще караш трафик?

Редактирано от devil_r
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не обърквайте съвсем човека.

Варианта с нанобридж е линията да тръгне с по малко-пари и елементарни знания. Нама никакъв проблем двата нанобриджа да са големи - разликата е 15-20 лв.

Варианта с микротик е малко по-скъп и не става с елементарни знания.

За френел зоната не се притеснявай толкова. Виж

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добрия вариант за теб си е варианта с Nanobridges. Ubiquiti техниката е значително по-userfriendly макар и не с такива възможности като MTik.

С големите модели на това разстояние трябва да изкараш сигнал между -58 и -64, което е предостатъчно дори за максималната скорост, достижима от тези устройства.

Варианта с MTik е по-добър почти винаги, но трябва да имаш не малко познания за да можеш най-малкото да си сглобиш цялата техника със всичките кабели, преходници, облъчватели и прочие, макар, че самата настройка (софтуерна) ще ти е по-сложна, ако не си се занимавал (пък и цената ще е по-висока ако е с MTik).

Защита за гръбначния линк не е необходима, понеже те се свързват на определена честоата + 802.11n стандарт + вероятно MAC адрес, ако ги вържеш във WDS режим. Ако ще слагаш WiFi рутер у вас му предвиди някаква форма на защита - WPA/MAC filter и т.н.

Относно другата защита - 100% защита от гръм няма - може да си добавиш защити и в последствие, макар, че според мен е излишно (ако има добре изградена защита на самите сгради). Ако се случи събитието, буфера със комутатор не е гаранция, не рядко гори техника и след него.

Редактирано от Networker

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателните отговори :) .С микротик не съм се занимавал изобщо и нямам необходимите познания. Какво имаш предвид като възможности спрямо нанобриджовете. Единственото което ми трябва е да колкото се може по стабилна и непрекъсваема връзка да има. Да си минават 10-15 мбит-а , а ако може и повече е добре дошло. Да си имам достъп до компютъра дето ще е в "града" и нет на село . С това ми се изчерпват изискванията. И вече стана ясно че долу горе към тия пари се въртя и ме устройва.

Друго съществено важно което забравих да попитам - как да ги насоча правилно , за да се "виждат". Как се настройва ъгъла нагоре надолу, ляво и дясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От към възможности, MTik е доста по развит софтуер, а от там и като варианти за различни мрежови решения и топологии, но в твоя случай Ubnt е достатъчно добър за поставените задачи.

Относно насочването на антените, работата е пипкава на такива разстояния.

Хубавото при тези устройства, е че имат индикатор за силата на сигнала (няколко светодиода), които визуално ти помагат за насочването (колкото повече броя светят, толкова по-силен е сигнала). Чувствителността на този индикатор може да се настрои софтуерно (всеки светодиод да отговаря на определена сила на сигнала). Също е удобно, ако нямаш преносим PC под ръка за настройката - което е най-добрия вариант.

Ето една елементарна последователност от действия:

1.Монтираш антените и насочваш на око (предполагам знаеш горе долу посоката от едната точка към другата)

2.Насочваш от едната страна по хоризонтал докато се закачат - докарваш максимален сигнал и стягаш.

3.Насочваш по вертикала.

4.Като си готов от едната страна, отиваш на другото място и правиш същото.

5.Ако ти се занимава, може да направиш фина донастройка пак на първата точка.

Важно е да имаш в предвид, че след като вече има някакъв сигнал, антената се мести наистина по малко, понеже примерно 1 градус местене на 8 км разстояние ще измести насочването с десетки метри отсреща.

Редактирано от Networker

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• No registered users viewing this page.
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.