Jump to content

Изграждане на безжична мрежа за домашна употреба

traffic

Recommended Posts

Здравейте , необходимо ми е да си прехвърля домашния интернет на село, тъй като там няма нет доставчик. Разстоянието е грубо 20км. Пряка видимост има до селото, но има и една малка горичка на 1км от къщата. Блокът на който ще е едната антена е 8 етажен , а къщата е 2 етажна. Какво ще ми е необходимо като оборудване за да стане мрежата. Какви устройства - антени , AP , и т.н. Като цяло се гони да си е стабилна връзката, да не прекъсва. На селото ще има 1 или 2 компютъра не повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Администратор

с тая горичка ... като няма пряка видимост до къщата няма да стане ...

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ема то пише пряка видимост аз си мисля че горичката е в ниското да погледна дали се вижда от точка а до точка б

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Набързо скицирах терена. Като се кача горе на блока и погледна с бинокъл се вижда комина на къщата.

untitled.jpg

Четох из форума за зона на Френел - незнам до каква степен ще оказва влияние в моя случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок за стойките, ще се вдигнат. Какви мерки за гръмозащита тряабва да взема? Какво трябва да отива горе до антената 220V и лан кабел ли? Има ли някакъв комбиниран вариант - в смисъл всичко в едно и го горе да отива само един лан кабел по който да се захранва антената и да си върви сигнала? Мярнах някъде из форума ето тези антени

Ubiquiti Nano bridge M5-25db -NBM5-25-400mm възможно ли е само с тях да станат нещата. От гледна точка на размера , защото 90см чиния иска доста по здрава основа и окрепване от 40см. От прочетеното за тях останах с впечатление, че само ги закачам на стойките настройвам ги и това - или греша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е и да стане само с нанобриджове и е точно така, както си мислиш - закачаш, настройваш и това е.

Ако не те устройва сигнала, намираш по-големи чинии и монтираш бриджовете в тях.

Варианта с нанобриджове е готово и по-евтино решение, за разлика от такъв с микротик борд.

Едва ли ще намериш борд с карта и облъчвател за това разстояние, който да работи с чиния по-малка от 90 см.

За гръмозащита едва ли ще се налага да правиш отделен гръмоотвод.

Захранването ще ти е по лан кабела и горе няма да вървят никакви 220 волта, но трябва да е направено грамотно - екранирани кабел и букси на пое и обикновена на лан...

Редактирано от dabadaba
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@dabadaba от поста ти да разбирам ли че нанобриджовете няма да ми вършат работа... защото няма смисъл да ги вземам и после пак да търся и да слагам големи чинии.

В инструкциите пишеше че стават за 20+ км тия бриджове... или преувеличават.

Основната ми идея е с нещо като тях(готово за да не си играя да "събирам " аз отделните компоненти), само да го сложа на стойките и да се настрои и да тръгне.

Относно кабелите - може ли малко повече инфо какво ще рече екранирана букса? За кабел може ли обикновено FTP 5e да се използва?

п.п. Извинявам се за многото въпроси но ми е интересна материята и искам да се науча и да си направя сам мрежата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако линка е само на 8 км, тези устройства са достатъчни (при добро насочване).

За кабел - FTP cat 5e е добре, но ако ще е монтиран външно потърси си такъв с UV защита.

Екранираните букси представляват: http://shop.vetcosurplus.com/catalog/images/MRP-RJ45MSHLD-1.jpg

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако линка е само на 8 км, тези устройства са достатъчни (при добро насочване).

За кабел - FTP cat 5e е добре, но ако ще е монтиран външно потърси си такъв с UV защита.

Екранираните букси представляват: http://shop.vetcosur...RJ45MSHLD-1.jpg

До 14 км и пряка видимост също няма да ти правят проблем, знам от опит. За 20 км не знам как ще се държат, но ако не те устройва скоростта, сменяш само чинията с по-голяма. Как? - има тема във форума със снимки.

Разбира се, може да заложиш направо на вариант с рутерборд и големи чинии.

В случая, значение има не толкова устройството, което ще използваш, а антената (чинията).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ако съм разбрал правилно може да си взема тези нанобриджове и да пробвам какво ще се получи, и ако не ми хареса или не станат нещата мога да сменя само чиниите с по големи и ще се получи това което желая?

Вариант 2 ако заложа на рутерборд и големи чинии а колко ще ми се вдигне цената, защото си мисля че ще е по скъпо. Ако е този вариант може ли линкове с необходимите неща(бордове, чинии и всичко необходимо), от къде да си ги купя.

Има ли значение за мен тази Фреснел Зона? Защото при мен гората, и няколко високи сгради попадат в нея.

п.п. Networker благодаря за информацията за екранираните конектори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, може да вземеш бриджовете ( 1 голям 400mm и 1 малък) туряш големия на блока а малкия на къщата! Минат ли 30MBit/s = пей сърце, не минат ли!?

Отиваш и си купуваш една 0.9м параболична сателитна антена и монтираш облъчвателя от малкия бридж вътре, как - има тема във форума! И пак слагаш голямата антена на блока а малката на къщата иии пей сърце!! тогава ще минат поне 60Мбит/с еднопосочно! Общо пари за оборудване

(120+135)нови +20%=306лв+куриерска услуга! Ако се наложи допълнителна сателитна антена + 30лв (http://www.botech-bg.com/dishes.html) +куриер =около 400лв крайна цена!

Успех и късмет с проекта!

Редактирано от looper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• No registered users viewing this page.
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.