Jump to content

Захранване на суичове и максимален брой поредни суичове

netuno

Recommended Posts

Добре го ориентирате човека към използване на оптика за изграждане на LAN в населени места, но мак всички сте позабравили колко време сте дърпали и преправяли FTP-тата по стълбовете докато не наберете достатъчно клиенти за се нуждаете от нова мрежа от оптика и оптично оборудване, да не говорим и за самия сплайсър, който сте изплащали поне година.

Дайте му акъл за да почне с малко и да изкара много, не обратното!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 км. дали наистина излиза 700лв. ???!!!

според мен сметката е друга:

3 - ролки кабел по минимум 180 лв.

11-12 суича по ~15 лв.

съответният брой импулсни захранвания по 6-8 лв.

съответният брой PVC кутии

някакъв траф >50 лв. със съответните му кутия и куп дреболийки.

надница на 2-ма техника > 50 лв.

Резултата е не евтин 1 км.гръмоотвод, с живот зависещ от качеството /цената/ на кабела и продължителност от 6 месеца до 4-5 годни.

Ако някой иска да сметне за сравнение, същото трасе с оптика....въздушка.

Ами зависи кое как се ползва и материалите, при нас монтиран FTP кабел излиза средно 60 ст./м. с кутии, регулатори, кабел и всичко, без входното захранване, 0.6x1000=600 лв., като добавим 100-тина лв. за входно захранване и стават към 700 лв.

За конкретния случай, човека иска решение за вариант с усукана двойка, за оптика ще му трябват и познания и/или външен изпълнител.

Ако целта е да се прекарат p2p на 1 км 100-тина Mbps, съвета ми е да се ползва wireless N, ако по това трасе ще има и клиенти - FTP (тук варианта с оптика ще се усложни ако ще трябва да я разделя по трасето).

Редактирано от Networker

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо просто не си купи пренос от колегите, ако те имат гигабитова оптика ?

Редактирано от NetworkPro

-

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре го ориентирате човека към използване на оптика за изграждане на LAN в населени места, но мак всички сте позабравили колко време сте дърпали и преправяли FTP-тата по стълбовете докато не наберете достатъчно клиенти за се нуждаете от нова мрежа от оптика и оптично оборудване, да не говорим и за самия сплайсър, който сте изплащали поне година.

Дайте му акъл за да почне с малко и да изкара много, не обратното!

Ами то няма много клиенти..Какъв е смисъла да се инвестира в мрежа голяма сума...А посмъртно няма да дам 7000лв за сплайсър...

Ами зависи кое как се ползва и материалите, при нас монтиран FTP кабел излиза средно 60 ст./м. с кутии, регулатори, кабел и всичко, без входното захранване, 0.6x1000=600 лв., като добавим 100-тина лв. за входно захранване и стават към 700 лв.

За конкретния случай, човека иска решение за вариант с усукана двойка, за оптика ще му трябват и познания и/или външен изпълнител.

Ако целта е да се прекарат p2p на 1 км 100-тина Mbps, съвета ми е да се ползва wireless N, ако по това трасе ще има и клиенти - FTP (тук варианта с оптика ще се усложни ако ще трябва да я разделя по трасето).

Нещо не ми отърва опъването на оптика, която после да се чудя как да преправям и то за малко клиенти пръснати насам-натам, докато за усуканата двойка оборудването за инсталиране на кабела е крим клещи и RJ-та, но нещо не ми се вижда рентабилно...

А защо просто не си купи пренос от колегите, ако те имат гигабитова оптика ?

Щото коуегата ти е изградил абсурдна мрежа с FTP кабели(дано са FTP :D) и евтини суичове в пластмасови кутии на всеки около 100метра, да се чудих как аджеба успя ги захрани тия едно 10 суича само на 1км дистанция, а ако тръгна да броя, въобще ми стана чудно как захранва едно 30 суича по FTP кабела, защото не видях допълнителен кабел за захранването им само...За това и пуснах темата, разбирам да бяха 1, 2,3, ама то...То и аз не съм се занимавал с километрови мрежи, а в 100метровият обхват основно...

Та коуегата ти нема гигабитова оптика...Повече няма да коментирам, че случайно да не чете тук...

Иначе, искам много горещо да благодаря на всички, писали в темата.

Редактирано от netuno
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително от едно място да се захранва цялата мрежа. Не е задължително нещо да изглежда красиво (субективно) за да Не спира Интернет-а на хората.

Редактирано от NetworkPro

-

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително от едно място да се захранва цялата мрежа. Не е задължително нещо да изглежда красиво (субективно) за да Не спира Интернет-а на хората.

Прав си, но изглежда няма протектори, понеже съм чувал за поне няколко изгорели LAN карти... А за мрежата-ами мисля си,че се захранва от 1 място, понеже не видях никакви свидетелства да се подава захранване и от другаде, а и честно да кажа, предвид мястото, мисля че почти няма как.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам кое толкова те учудва в захранването на много комутатора?

При нас също имаме места с над 30 броя такива, с едно единствено захранване. Консумацията пример на монтанските комутатори е максимум 3W, ако разполагаш с едно 60V/3A захранване, което дори да падне до 40V на края на линията са си 120W минимум, което е 40 комутатора.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам кое толкова те учудва в захранването на много комутатора?

При нас също имаме места с над 30 броя такива, с едно единствено захранване. Консумацията пример на монтанските комутатори е максимум 3W, ако разполагаш с едно 60V/3A захранване, което дори да падне до 40V на края на линията са си 120W минимум, което е 40 комутатора.

Не знам, честно казано, може би просто имам малко неправилен начин на мислене..Леймърщина...Извинявам се за което...Може би ако се хвана да правя изчисления, вместо да говоря глупости, съвсем друго ще е...

Главната мисъл в последните ми няколко поста е дали си струва за малко клиенти да се опъва дълъг кабел или безжично е по-рентабилно. Но там при кофти релеф и други особености може да си е жива мъка...

Както и да е, благодаря, изглежда от тук натам аз ще си го мисля за мене си. Благодаря за информацията, която успях да получа в немалка степен от форума, не само от отговорите в тази тема.

Мисля да я приключвам тази тема вече, че взех да се "излагам" и да злоупотребявам...

Редактирано от netuno
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• No registered users viewing this page.
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.