Jump to content

Най после ги намерих прословутите Е та.... Дето са като кодове на NASA


¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Recommended Posts

Та какво ядем.. или по точно с какво ни тъпчат!

http://www.lekari.bg/articles/view/9/31 Преди няколко седмици с приятели който са доста напред в тая област бяхме подхванали темата. Според тях - почти няма какво да се яде вече.... е то не, че няма ама трябва да се внимава МНООГО!

По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера.

Оцветители (E100-E181)

Консерванти (E200-E290)

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

Минерални соли (Е500-Е585)

Овкусители (Е620-Е640)

РАЗНИ (E900-E1520)Оцветители (E100-E181)

Номер    Наименование    Коментар

E100    Curcumin    жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.

E101    Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate    'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.

E102    Tartrazine    FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия

E104    Quinoline Yellow    FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E107    Yellow 7G    жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба - безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ

E110    Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S    FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия

E120    Cochineal, Carminic acid, Carmines    червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва

E122    Azorubine, Carmoisine    червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.

E123    Amaranth    FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.

E124    Ponceau 4R, Cochineal Red A    FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия

E127    Erythrosine    FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия

E128    Red 2G    Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.

E129    Allura red AC    FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131    Patent blue V    Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132    Indigotine, Indigo carmine    FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

E133    Brilliant blue FCF    FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E140    Chlorophylis, Chlorophyllins    зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.

E141    Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins    маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти

E142    Green S    зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.

E150(a)    Plain caramel    тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати

E150(:)    Caustic sulphite caramel    виж E150(a)

E150©    Ammonia caramel    виж E150(a)

E150(d)    Sulphite ammonia caramel    виж E150(a)

E151    Brilliant Black BN, Black PN    черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E153    Vegetable carbon    черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ

E154    Brown FK    кафяв, забранен в САЩ

E155    Brown HT (Chocolate)    кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E160(a)    Carotene, alpha-, beta-, gamma-    жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци

E160(B)    Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin    червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)

E160©    Paprika extract, capsanthin, capsorubin    червен, не се знаят странични ефекти.

E160(d)    Lycopene    червен, не се знаят странични ефекти.

E160(e)    Beta-apo-8'-carotenal (C 30)    оранжев, не се знаят странични ефекти.

E160(f)    Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)    оранжев, не се знаят странични ефекти.

E161(B)    Xanthophylls - Lutein    жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.

E161(g)    Xanthophylls - Canthaxanthin    жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.

E162    Beetroot Red, Betanin    пурпурен, не се знаят странични ефекти.

E163    Anthocyanins    виолетов, не се знаят странични ефекти.

E170    Calcium carbonate    минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.

E171    Titanium dioxide    бяла минерална сол.

E172    Iron oxides and hydroxides    черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.

E173    Aluminium   

E174    Silver     

E175    Gold     

E180    Latolrubine BK    да се избягва.

E181    Tannic acid, tannins    пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.Консерванти (E200-E290)

Номер    Наименование    Коментар

E200    Sorbic acid    дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата

E201    Sodium sorbate    не са известни вредни ефекти

E202    Potassium sorbate    не са известни вредни ефекти

E203    Calcium sorbate    не са известни вредни ефекти

E210    Benzoic acid    фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;

E211    Sodium benzoate    използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.

E212    Potassium benzoate    при хора с алергични реакции. в.ж 210

E213    Calcium benzoate    виж 212

E214    Ethyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.

E215    Sodium ethyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.

E216    Propyl p-hydroxybenzoate    възможен алерген

E217    Sodium propyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.

E218    Methyl p-hydroxybenzoate    възможни алергични реакции, главно върху кожата.

E219    Sodium methyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.

E220    Sulphur dioxide    серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E221    Sodium sulphite    почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220

E222    Sodium hydrogen sulphite    виж 220

E223    Sodium metabisulphite    третиращ агент, виж 220

E224    Potassium metabisulphite    виж 220

E225    Potassium sulphite    виж 220

E226    Calcium sulphite    да се избягва, забранен в някои страни.

E227    Calcium hydrogen sulphite    да се избягва, забранен в някои страни.

E228    Potassium hydrogen sulphite    виж 220

E230    Biphenyl, Diphenyl    може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове

E231    Orthophenyl phenol    може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines

E232    Sodium orthophenyl phenol    виж 231

E233    Thiabendazole    виж 231

E234    Nisin    антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.

E235    Natamycin    плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене

E236    Formic acid    да се избягва, забранен в някои страни.

E237    Sodium formate    да се избягва, забранен в някои страни.

E238    Calcium formate    да се избягва, забранен в някои страни.

E239    Hexamethylene tetramine    да се избягва, забранен в някои страни.

E249    Potassium nitrite    фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца

E250    Sodium nitrite    може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

E251    Sodium nitrate    виж 250

E252    Potassium nitrate    виж see 249 и 250

E260    Acetic acid    основен компонент на оцета

E261    Potassium acetate    в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции

E262    Sodium acetate, Sodium diacetate    виж 260

E263    Calcium acetate    виж 260

E264    Ammonium acetate    като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.

E270    Lactic acid    млечна киселина, киселинен регулатор;

E280    Propionic acid    използува се в хлебопроизводството и колбасарството.

E281    Sodium propionate    виж 281

E282    Calcium propionate    виж 281

E283    Potassium propionate    виж 281

E290    Carbon dioxide    въглероден двуокис

E296    Malic acid    ябълчна киселина;

E297    Fumaric acid    фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

Номер    Наименование    Коментар

E300    Ascorbic acid    аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.

E301    Sodium ascorbate    натриева сол на Е300

E302    Calcium ascorbate    калциева сол на Е300

E303    Potassium ascorbate    калиева сон на vitamin C

E304    Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate    естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини

E306,

E307,

E308,

E309    Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-    'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги

E310    Propyl gallate    използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги

E311    Octyl gallate    виж 310

E312    Dodecyl gallate    виж 310

E315    Erythorbic acid    получава се от sucrose

E316    Sodium erythorbate    получава се от E317

E319    Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)    HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.

E320    Butylated hydroxy-anisole (BHA)    забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.

E321    Butylated hydroxy-toluene (BHT)    виж E320

E322    Lecithins    емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.

E325    Sodium lactate    получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция

E326    Potassium lactate    виж 325

E327    Calcium lactate    виж 325

E328    Ammonium lactate    виж 325

E329    Magnesium lactate    виж 325

E330    Citric acid    лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб

E331    Sodium citrates    Натриева сол на Е300

E332    Potassium citrates    Калиева сол на Е300

E333    Calcium citrates    Калциева сол на Е300

E334    Tartaric acid    Винена киселина; без странични ефекти

E335    Sodium tartrates    виж Е334

E336    Potassium tartrates    виж Е334

E337    Sodium potassium tartrate    виж Е334

E338    Phosphoric acid    фосфорна киселина; без странични ефекти

E339    Sodium phosphates    mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium

E340    Potassium phosphates    виж 339

E341    Calcium phosphates    минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби

E343    Magnesium phosphates    основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол

E350    Sodium malates    без странични ефекти

E351    Potassium malate    без странични ефекти

E352    Calcium malates    без странични ефекти

E353    Metatartaric acid    без странични ефекти

E354    Calcium tartrate    без странични ефекти

E355    Adipic acid    киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители

E357    Potassium adipate    без странични ефекти

E363    Succinic acid    забранена в някои държави

E365    Sodium fumarate    сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)

E366    Potassium fumarate    без странични ефекти

E367    Calcium fumarate    без странични ефекти

E370    1,4-Heptonolactone    забранена в някои държави

E375    Niacin    vitamin B3;

E380    Tri-ammonium citrate    може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса

E381    Ammonium ferric citrates    сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули

E385    Calcium disodium EDTA    забранен в някои страни

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

Номер    Наименование    Коментар

E400    Alginic acid    извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества

E401    Sodium alginate    виж 400

E402    Potassium alginate    виж 400

E403    Ammonium alginate    виж 400

E404    Calcium alginate    виж 400

E405    Propylene glycol alginate    няма данни за странични ефекти

E406    Agar    получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите

E407    Carrageenan    извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата

E410    Locust bean gum    извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина

E412    Guar gum    извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола

E413    Tragacanth    гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката

E414    Acacia    извлича се от Acacia Sengal;

E415    Xanthan gum    използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.

E416    Karaya gum    извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.

E417    Tara gum    извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.

E420    Sorbitol    изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект

E421    Mannitol    изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни

E422    Glycerol    подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни

E431    Polyoxyethylene stearate    Полиоксиэтилен(:oстеарат

E432    Polysorbate 20    Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат

E433    Polysorbate 80    Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ

E434    Polysorbate 40    Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат

E435    Polysorbate 60    Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат

E436    Polysorbate 65    Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат

E440(a)    Pectin    Пектини: пектин ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове

E440(B)    Amidated pectin    амидопектин

E441    Gelatine    желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити

E442    Ammonium phosphatides    без странични ефекти

E450    Diphosphates    дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви

E451    Triphosphates    трифосфати : натриев и калиев

Е452    Polyphosphates    полифосфати: натриев калиев и калциев

E460    Cellulose    целулоза - без странични ефекти

E461    Methyl cellulose    метил целулоза; може да причини чревни проблеми

E463    Hydroxypropyl cellulose    ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни

E464    Hydroxypropyl methyl cellulose    хидрокси пропил метил целулоза

E465    Ethyl methyl cellulose    етил метил целулоза

E466    Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose    без странични ефекти

E469    Sodium caseinate    без странични ефекти

E470    Fatty acids salts    соли на мастни киселини; забранени в някои страни

E471    Mono & di glycerides of fatty acids    без странични ефекти

E472    Fatty acid esters of glycerides    без странични ефекти

E473    Sucrose esters of fatty acids    естери на захароза и мастни киселини

E474    Sucroglycerides    захароглицериди

E475    Polyglycerol esters of fatty acids    без странични ефекти

E476    Polyglycerol polyricinoleate    без странични ефекти

E477    Propylene glycol esters of fatty acids    без странични ефекти

E478    Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol    няма данни

E479(B)    Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids    Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни

E480    Dioctyl sodium sulphosuccinate    натриев диоктилсулфосукцинат

E481    Sodium stearoyl-2-lactylate    без странични ефекти

E482    Calcium stearoyl-2-lactylate    без странични ефекти

E483    Stearyl tartrate    забранен в някои страни

E491    Sorbitan monos tearate    без странични ефекти

E492    Sorbitan tristearate    може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции

E493    Sorbitan monolaurate    забранен в някои страни

E494    Sorbitan mono-oleate    забранен в някои страни

E495    Sorbitan monopalmitate    забранен в някои страни

Минерални соли (Е500-Е585)

Номер    Наименование    Коментар

E500    Sodium carbonates    Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества

E501    Potassium carbonates    без странични ефекти

E503    Ammonium carbonates    амониев карбонат - пнякога дразни лигавицата

E504    Magnesium carbonate    използва се като лаксатив и антиацид

E507    Hydrochloric acid    безопасно в малки количества

E508    Potassium chloride    по големи количества могат да причинят язва

E509    Calcium chloride    калциев хлорид

E510    Ammonium chloride    да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции

E511    Magnesium chloride    магнезиев хлорид (основен минерал)

E513    Sulphuric acid    сярна киселина; забранена в някои държави

E514    Sodium sulphates    натриев сулфат - може да наруши водния баланс

E515    Potassium sulphates    без странични ефекти

E516    Calcium sulphate    калциев сулфат, получава се от варовик

E518    Magnesium sulphate    има лаксативен ефект

E519    Copper sulphate    меден сулфат - използува се рядко

E524    Sodium hydroxide    натриева осноова

E525    Potassium hydroxide    калиева основа

E526    Calcium hydroxide    без странични ефекти

E527    Ammonium hydroxide    амониев хидроксид

E528    Magnesium hydroxide    магнезиев хидроксид

E529    Calcium oxide    калциев оксид, безопасен в малки количества

E530    Magnesium oxide    магнезиев оксид

E535    Sodium ferrocyanide    без странични ефекти

E536    Potassium ferrocyanide    без странични ефекти

E540    Dicalcium diphosphate    дикалциев дифосфат

E541    Sodium aluminium phosphate    натриево алуминиев фосфат

E542    Bone phosphate    костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines

E544    Calcium polyphosphates    забранен в някои страни

E545    Ammonium polyphosphates    забранен в някои страни

E551    Silicon dioxide    силициев двуокис - без странични ефекти

E552    Calcium silicate    получава се от варовик и диатомит - антиацид

E553(a)    Magnesium silicates    магнезиев силикат

E553(B)    Talc    свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството

E554    Sodium aluminium silicate    използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност

E556    Calcium aluminium silicate    използува се в млечни прахове; виж Е554

E558    Bentonite    без странични ефекти

E559    Aluminium silicate (Kaolin)    без странични ефекти

E570    Stearic acid    без странични ефекти

E572    Magnesium stearate    без странични ефекти

E575    Glucono delta-lactone    без странични ефекти

E576    Sodium gluconate    забранен в някои страни

E577    Potassium gluconate    без странични ефекти

E578    Calcium gluconate    без странични ефекти

E579    Ferrous gluconate    цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден

E585    Ferrous lactate    няма данни

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)

Номер    Наименование    Коментар

E620    Glutamic acid    аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца

E621    Monosodium glutamate (MSG)    мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни

E622    Monopotassium glutamate    монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства

E623    Calcium diglutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E624    Monoammonium glutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E625    Magnesium diglutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти

E626    Guanylic acid    в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра

E627    Disodium guanylate    натриев гуанилат; виж 626

E629    Calcium guanylate    калциев гуанилат; виж 626

E631    Disodium inosinate    виж 626

E633    Calcium inosinate    виж 631

E635    Disodium 5'-ribonucleotide    както 626

E636    Maltol    използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг

E637    Ethyl maltol    виж Е636

E640    Glycine & its sodium salt    глицин и негова натриева сол

РАЗНИ

Номер    Наименование    Коментар

E900    Dimethyl polysiloxane    базирано на силикон

E901    Beeswaxes    пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции

E903    Carnauba wax    извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции

E904    Shellac    извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата

E905    Paraffins, Microcrystalline wax    парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове

E907    Refined microcrystalline wax    забранен в някои страни

E913    Lanolin    добива се от овча вълна

E920    L-Cystein    за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера

E921    L-Cystin    вж E920

E924    Potassium bromate    в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми

E925    Chlorine    в обработка на брашната

E926    Chlorine dioxide    виж 925

E927    Azodicarbonamide    забранен в някои страни

E928    Benzoyl peroxide    при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210

E931    Nitrogen    азот, при пакетиране и замразяване

E932    Nitrous oxide    безвреден в малки количества

E950    Acesulphane potassium   

E951    Aspartame    изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.

E952    Cyclamic acid    изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака

E954    Saccharines    изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака

E957    Thaumatin    изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.

E965    Maltitol, Hydrogenated glucose syrup    овлажнител, лаксативен в големи концентрации

E967    Xylitol    овлажнител

E999    Quillaia extract    емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки

E1100    Amylase    извлича се от гъби или панкреас на свиня

E1200    Polydextrose    безопасен в малки дози

E1201    Polyvinylpyrrolidone    диспергиращ агент; при изкуствените подсладители

E1202    Polyvinylpolypyrrolidone    колоиден стабилизатор, при избистряне на виното

E1400-E1450    Starches    Скорбяла - няма странични ефекти

E1505    Triethyl acetate    част от него се превръща в алкохол в тялото

E1510    Ethanol    алкохол

E1517, E1518    Glycerol acetates    разтворител, получен от глицерол

E1520    Propylene glycol    омокрящ и диспергиращ агент

   

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз до преди година ходех до магазина със списък на най опасните "Е"-та. И даже бях запомнил някои от тях.

Сега обаче забелязвам, че се изтарикатяват и ги изписват с пълните им имена, а не с "Е" кода.

Което затругнява тяхното бързо намиране по опаковката. И това го правят по големите и утвърдени фирми.

За съжаление проблема е доста сериозен, макар че темата все още си я коментираме под формата на шега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.