Удобство и някаква условна сигурност при съхранение, запазване на файлове и споделянето им с членове на семейството, с които не сме географски на едно и също място.
Използвам няколко преносими компютъра, като на всеки от тях има инсталиран Synology Drive, като по този начин синхронизирам работните си файлове където и да се намирам и на което и да е устройство работя. Същото важи и за останалите членове на семейството, съдържанието на всеки се актуализира автоматично.
Достъп до мултимедийно съдържание, предварително свалено на NAS. В DSM има Download Station, клиент, имащ възможност да сваля, чрез BT, FTP, HTTP, NZB, and eMule. Достъп до сваленото отвсякъде, дори и да има национални ограничения от ISP за достъп до торенти.
Та, използвах NAS съвсем тривиално и приемах упреците на мои приятели, че го правя по този начин. NAS зад рутер с публичен, статичен IP, без VPN, като се има предвид, че по някаква причина продължавам да съм привързан към FTP, ползвам FTP клиент на компютрите ми и порт 21 винаги ми е бил отворен, без VPN.
Безумие и немарливост от моя страна, според приятелите ми.
Преместих NAS на друго място, географски, а и с друг публичен статичен IP адрес и сега ще намеря време да си конфигурирам VPN. Днес, след като отворих порт 22, указах правило за forward на порт 22 за да използвам SFTP, само за няколко часа DSM блокира над 50 адреса за въвеждане на 5 грешни пароли в рамките на 5 минути. Част от security на DSM на Synology. Което е досадно, тъй-като получавам нотификации, така съм си настроил NAS.
Въпрос 1: Смятате ли за удачно използване на SFTP зад VPN? Удачно ли е "тунелирането" на вече криптиран трафик, загуба на ресурси ли е, дали въобще е нужно?
Въпрос 2: Forward правилата в момента са ми такива:
Ако включа UPnP, NAS указва на Mikrotik forward към различни портове, тези най-вдясно. Изключил съм UPnp.
По удачно ли е да редактирам правилата с тях, с тези в червено, както са при включен UPnP или да ги оставя така, еднакви за Destination и за Internal?
Въпрос
Cyxap
Малко предистория.
Ползвам NAS на Synology от няколко години.
Причини:
Та, използвах NAS съвсем тривиално и приемах упреците на мои приятели, че го правя по този начин. NAS зад рутер с публичен, статичен IP, без VPN, като се има предвид, че по някаква причина продължавам да съм привързан към FTP, ползвам FTP клиент на компютрите ми и порт 21 винаги ми е бил отворен, без VPN.
Безумие и немарливост от моя страна, според приятелите ми.
Преместих NAS на друго място, географски, а и с друг публичен статичен IP адрес и сега ще намеря време да си конфигурирам VPN. Днес, след като отворих порт 22, указах правило за forward на порт 22 за да използвам SFTP, само за няколко часа DSM блокира над 50 адреса за въвеждане на 5 грешни пароли в рамките на 5 минути. Част от security на DSM на Synology. Което е досадно, тъй-като получавам нотификации, така съм си настроил NAS.
Въпрос 1: Смятате ли за удачно използване на SFTP зад VPN? Удачно ли е "тунелирането" на вече криптиран трафик, загуба на ресурси ли е, дали въобще е нужно?
Въпрос 2: Forward правилата в момента са ми такива:
Ако включа UPnP, NAS указва на Mikrotik forward към различни портове, тези най-вдясно. Изключил съм UPnp.
По удачно ли е да редактирам правилата с тях, с тези в червено, както са при включен UPnP или да ги оставя така, еднакви за Destination и за Internal?
Благодаря предварително за отговорите.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
1 отговор на този въпрос
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване