onia Публикувано 17 Май, 2023 Доклад Сподели Публикувано 17 Май, 2023 (Редактирано) Имам шаси olt v-sol и искам да знам може ли да се разделят pon портовете. Lan 1 да работи със Pon 1 Lan 2 да работи със Pon 2 шасито има 4 гигабитови лана и 4 пон модула. Ако някой го е правил моля да сподели как се прави. Редактирано 17 Май, 2023 от onia Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 17 Май, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 17 Май, 2023 Като GE1 и PON1 са VLAN ID 1 mode access Untag и GE2 и PON2 са VLAN ID 2 mode access Untag 1 https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
onia Отговорено 18 Май, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 18 Май, 2023 Благодаря ти. Всичко работи Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
onia Отговорено 18 Май, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 18 Май, 2023 (Редактирано) Преди 19 часа, Самуил Арсов написа: Като GE1 и PON1 са VLAN ID 1 mode access Untag и GE2 и PON2 са VLAN ID 2 mode access Untag Ако ги оставя hybrid ще работи ли както ми трябва или задължително access Редактирано 18 Май, 2023 от onia Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 18 Май, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 18 Май, 2023 Целият switch по подразбиране е в режим hybrid на vlan 1 untag. Това значи, че на всички портове без да има конфигурирано каквото и да е излиза директно vlan1. vlan untag може да бъде само един порт, за разлика от тагнатите които могат да бъдат малко над 4000. Затова сега пак се връщам на първото изречение режим hybrid във vlan 1 untag значи,че тагнати vlan-и като например vlan10, vlan20 и vlan30 може да преминат през разтагнат vlan1. Отговор на въпроса ти: - Ще работят коректно в режим hybrid ако поставиш vlan1 на GE2 и PON2 във forbiden защото както казах по горе не може два vlan-а да са в режим untag на един порт. https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
onia Отговорено 19 Май, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 19 Май, 2023 (Редактирано) Да разбрах че не може повече от 1 vlan и затова питам понеже не съм го правил а ми трябва. Искам да отделя интерфейсите но не искам да си резвам vlan-a за менажиране. В случая на единия от лан интерфейсите имам vlan за менажиране и когато е access го изрязва. Когато е access ще ми забрани ли да търкалям vlan от суича до оборудване на клиента? Редактирано 19 Май, 2023 от onia Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 19 Май, 2023 Администратор Доклад Сподели Отговорено 19 Май, 2023 В mode hybrid и през двата порта могат да вървят тагнати vlan-и като PVID1 e GE1, PON1 и PVID2 са GE2, PON2 спазвайки целта двете групи да не се виждат помежду си. 1. Разтагнати vlan-и GE1 PON1 VLAN ID 1 mode hybrid Untag GE2 PON2 VLAN ID 1 mode hybrid forbiden GE2 PON2 VLAN ID 2 mode hybrid Untag 2. Тагнати vlan-и GE1 PON1 VLAN ID 10 mode hybrid Tag GE1 PON1 VLAN ID 20 mode hybrid Tag GE2 PON2 VLAN ID 10 mode hybrid Tag GE2 PON2 VLAN ID 20 mode hybrid Tag 3. Трябва да промениш VLAN ID 2 да стане PVID на GE2 PON2 В терминал изглежда така: VSOL_OLT# show running-config vlan 1 - 2 vlan 10 exit vlan 20 exit interface gigabitethernet 0/1 switchport mode hybrid switchport hybrid vlan 1 untagged switchport hybrid vlan 10 tagged switchport hybrid vlan 20 tagged switchport hybrid pvid vlan 1 no shutdown exit interface gigabitethernet 0/2 switchport mode hybrid switchport hybrid vlan 2 untagged switchport hybrid vlan 10 tagged switchport hybrid vlan 20 tagged switchport hybrid pvid vlan 2 no shutdown exit interface epon 0/1 switchport mode hybrid switchport hybrid vlan 1 untagged switchport hybrid vlan 10 tagged switchport hybrid vlan 20 tagged switchport hybrid pvid vlan 1 no shutdown exit interface epon 0/2 switchport mode hybrid switchport hybrid vlan 2 untagged switchport hybrid vlan 10 tagged switchport hybrid vlan 20 tagged switchport hybrid pvid vlan 2 no shutdown exit 1 https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
onia Отговорено 21 Май, 2023 Автор Доклад Сподели Отговорено 21 Май, 2023 Благодаря ти за подробния отговор. Работи всичко. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване