Администратор Самуил Арсов Публикувано 12 Февруари, 2022 Администратор Доклад Сподели Публикувано 12 Февруари, 2022 Купих V-SOL EPON OLT V1600D8 с 10G uplink порт, нали трябва да бутаме трафика на големите с ТВ и не ми светкат два комплекта SFP+. Някой има ли, знае ли какви SFP+ ми трябват за да запали ? https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hgd Отговорено 13 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Здр., нали си минал през процеса за превключване от 1G на 10G? Необходима е активация с команди през CLI (конзолата) #debug mode #set giu mode sfp+ #exit #write Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Благодаря, след изпълняване на командите трябваше задължително да го рестартирам и сетна порта на "10G Default" иначе пак не светка. Сега изглежда всичко е наред epon-olt# show interface gigabitethernet 0/5 Interface gigabitEthernet0/5's information. GigabitEthernet0/5 current state : Up Description: Hardware Type is 10 Gigabit Ethernet, Hardware address is 0:0:0:0:0:0 The Maximum Transmit Unit is 1500 Media type is twisted pair, loopback not set Port hardware type is 10 Gigabit,SFP+ Link speed type: autonegotiation, Link duplex type: full-duplex Current link state: Up Current autonegotiation mode: disable Current link speed: 10000Mbps, Current link mode: full-duplex https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
byte Отговорено 13 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 А какви 10G суичове използвате ? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Сигурен съм, че ще ви изненадам, преди около две години подмених цялата мрежа със суичове на MikroTik от серията CRS3ХХ. Core суича е CRS317-1G-16S+ но имам и няколко CRS326-24G-2S+RM, един CRS328-24P-4S+RM и един CRS354-48P-4S+2Q+RM. Предишната топология беше естествено няколко суича Cisco които нямаха 10G и всичко беше “цветя и рози” до момента на поредния bonding или прехвърлянето на vlan през друг порт и кабел пак до същия рутер. В резултат на което сървърното стана странна паяжина от кабели влизащи и излизащи в едни и същи устройства до деня на пълното ми объркване кое какво беше. Така дойде момента за закупуване на NEXUS-a (който не купих) по съвета на повечето мой колеги които твърдяха, че единственото решение е NEXUS, мислих го, мислих го и не можах да го измисля, после си мислех да купя два и трети резерва и т. н. Аз от малък не обичам да следвам много правилата и понеже всички ми казваха не купувай MikroTik за суич защото има какво още да се желае от тях аз точно това направих. Не исках да ъпргейдвам мрежата на 10G на парче, исках от първия до последния суич uplink-а да е 10G. Така се получи схемата един Core Switch с 16 10G порта свързан с първите два 10G порта с Border Router, седем 10G за другите суичове, два за OLT и 4 порта 10G за външни доставчици. Така CRS317-1G-16S+ стана Core Switch. Не знам късметлия ли съм но нямам проблем, конфигурацийте не са прости, клиентски VLANs, транзитни VLANs, PoE захранване камери, PoE захранване антени, Servers, NVRs и т. н. Поради стойността им в пари, на всички имам резерва - backup текстов файл на лаптопа и резервно устройство. https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
byte Отговорено 13 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 А това не ти ли пречи ? Up to 250 VLAN entries (limited by SwOS) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Серията CRS3ХХ е с RouterOS a не със SwOS Първите три букви определят суича с каква OS е, макар и някои от тях да поддържат и двете: CRS= RouterOS, CSS=SwOS https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор JohnTRIVOLTA Отговорено 13 Февруари, 2022 Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Преди 2 часа, samyil написа: Сигурен съм, че ще ви изненадам, преди около две години подмених цялата мрежа със суичове на MikroTik от серията CRS3ХХ. Core суича е CRS317-1G-16S+ но имам и няколко CRS326-24G-2S+RM, един CRS328-24P-4S+RM и един CRS354-48P-4S+2Q+RM. Предишната топология беше естествено няколко суича Cisco които нямаха 10G и всичко беше “цветя и рози” до момента на поредния bonding или прехвърлянето на vlan през друг порт и кабел пак до същия рутер. В резултат на което сървърното стана странна паяжина от кабели влизащи и излизащи в едни и същи устройства до деня на пълното ми объркване кое какво беше. Така дойде момента за закупуване на NEXUS-a (който не купих) по съвета на повечето мой колеги които твърдяха, че единственото решение е NEXUS, мислих го, мислих го и не можах да го измисля, после си мислех да купя два и трети резерва и т. н. Аз от малък не обичам да следвам много правилата и понеже всички ми казваха не купувай MikroTik за суич защото има какво още да се желае от тях аз точно това направих. Не исках да ъпргейдвам мрежата на 10G на парче, исках от първия до последния суич uplink-а да е 10G. Така се получи схемата един Core Switch с 16 10G порта свързан с първите два 10G порта с Border Router, седем 10G за другите суичове, два за OLT и 4 порта 10G за външни доставчици. Така CRS317-1G-16S+ стана Core Switch. Не знам късметлия ли съм но нямам проблем, конфигурацийте не са прости, клиентски VLANs, транзитни VLANs, PoE захранване камери, PoE захранване антени, Servers, NVRs и т. н. Поради стойността им в пари, на всички имам резерва - backup текстов файл на лаптопа и резервно устройство. Сподели какви модули ползваш SFP+ 10G , 10G DAC ползваш ли? При мен ще са 4бр. CRS309 в пръстен и към тях CRS326. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Виждам, че има интерес, затова ще покажа примерна конфигурация построена на моята топология. За целта ще разгледаме правилата само в Core Switch: RouterOS 6.49.2 CRS317-1G-16S+ /interface bridge add name=bridge1 vlan-filtering=yes /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] comment=Managament set [ find default-name=sfp-sfpplus1 ] comment=Border_Router_WAN set [ find default-name=sfp-sfpplus2 ] comment=Border_Router_LAN set [ find default-name=sfp-sfpplus3 ] comment=Switch1 set [ find default-name=sfp-sfpplus4 ] comment=Switch2 set [ find default-name=sfp-sfpplus5 ] comment=Switch3 set [ find default-name=sfp-sfpplus6 ] comment=Switch4 set [ find default-name=sfp-sfpplus7 ] comment=Switch5 set [ find default-name=sfp-sfpplus8 ] comment=Switch6 set [ find default-name=sfp-sfpplus9 ] comment=PoE_access set [ find default-name=sfp-sfpplus10 ] comment=OLT_GEPON1 set [ find default-name=sfp-sfpplus11 ] comment=OLT_GEPON2 set [ find default-name=sfp-sfpplus12 ] comment=Provider1 set [ find default-name=sfp-sfpplus13 ] comment=Provider2 set [ find default-name=sfp-sfpplus14 ] comment=Provider3 set [ find default-name=sfp-sfpplus15 ] comment=Provider4 set [ find default-name=sfp-sfpplus16 ] /interface bridge port add bridge=bridge1 interface=ether1 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus1 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus2 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus3 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus4 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus5 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus6 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus7 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus8 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus9 pvid=10 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus10 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus11 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus12 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus13 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus14 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus15 add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus16 /interface bridge vlan add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2 vlan-ids=10 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus1,sfp-sfpplus12 vlan-ids=101 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus1,sfp-sfpplus13 vlan-ids=102 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus1,sfp-sfpplus14 vlan-ids=103 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus1,sfp-sfpplus15 vlan-ids=104 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus10 vlan-ids=201 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus10 vlan-ids=202 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus11 vlan-ids=203 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus11 vlan-ids=204 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus3 vlan-ids=301 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus4 vlan-ids=302 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus5 vlan-ids=303 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus2,sfp-sfpplus6 vlan-ids=304 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus12,sfp-sfpplus5 vlan-ids=401 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus13,sfp-sfpplus5 vlan-ids=402 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus14,sfp-sfpplus6 vlan-ids=403 add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus15,sfp-sfpplus6 vlan-ids=404 /ip address add address=192.168.1.2/24 interface=bridge1 /ip dns set servers=192.168.1.1 /ip route add distance=1 gateway=192.168.1.1 /system clock set time-zone-name=Europe/Sofia /system identity set name=CoreSW /system routerboard settings set boot-os=router-os VLAN10 е вътрешен vlan във фирмата, по тази причина е тагнат в рутера на sfp2 и разтагнат в Core Switch на sfp9 към който е свързан 48 портов PoE switch, камери, сървъри, антени, контрол за достъп и всичко което иска от 24V до 48V ток или мрежа. VLANs 101,102,103,104 са vlan-и които идват от доставчиците на Интернет и съответно отиват в sfp1 който е WAN на рутера. VLANs 201,202,203,204 са vlan-и свързани с sfp2 който е LAN на рутера двете OLT-та (PON клиентската мрежа) VLANs 301,302,303,304 пак са клиентски vlan-и но отиват към другите суичове, това са клиенти с директен vlan или такива с антени. VLANs 401,402,403,404 са транзитни vlan-и които идват от доставчиците и отиват директно в клиента, така наречения MAN порт. Всичките 16 порта са с 10G sfp-та (сбиротак, нови са купувани но не са една марка), vlan-те ги следя с Cacti. Тъй като има сървъри на фирми трафика е много разтеглив и непостоянен от 1G до 5~6G без да има логични пикове, фирмите които имат сървъри си правят разни backups/transfers когато си пойскат. Нямам "редъндънси", обичам простите неща а и както казах всичките устройства ги имам резервни. Това не значи, че някой ден няма да се събудя с тази мисъл. 1 https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
byte Отговорено 13 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 Тъй като с ROS им дават страхотно ниски резултати, предположих, че е със SwOS. https://mikrotik.com/product/crs317_1g_16s_rm#fndtn-testresults Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор JohnTRIVOLTA Отговорено 13 Февруари, 2022 Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 преди 3 минути, byte написа: Тъй като с ROS им дават страхотно ниски резултати, предположих, че е със SwOS. https://mikrotik.com/product/crs317_1g_16s_rm#fndtn-testresults Гледай Switching results , когато имаме HardOffload . Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 преди 49 минути, byte написа: Тъй като с ROS им дават страхотно ниски резултати, предположих, че е със SwOS. https://mikrotik.com/product/crs317_1g_16s_rm#fndtn-testresults Тази снимка ще разсее съмненията ти 2 https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkas Отговорено 13 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 13 Февруари, 2022 (Редактирано) Преди 2 часа, samyil написа: Тази снимка ще разсее съмненията ти Само информативно .... възнамеряваш ли да го ъпдейтнеш на ROS 7 ? Редактирано 13 Февруари, 2022 от Inkas Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Администратор Самуил Арсов Отговорено 14 Февруари, 2022 Автор Администратор Доклад Сподели Отговорено 14 Февруари, 2022 Преди 13 часа, Inkas написа: Само информативно .... възнамеряваш ли да го ъпдейтнеш на ROS 7 ? От серията CRS3XX имам и 7-ма версия RouterOS. Не виждам никаква разлика макар да съм сигурен, че ARM с кернел 5 ще работи по добре от кернел 3. Не бих казал същото за рутерите: имам един от 20% след ъпгрейд стана на 40%, ping показва в микросекунди което дразни, BGP съхранява маршрути в памета след команда reject и един куп други странности които едва ли скоро ще се изчистят. На този етап устройства които не са ARM при мен няма да ги ъпгрейдвам. [admin@Drujba312] > system/resource/print uptime: 4w5d23h45m41s version: 7.1.1 (stable) build-time: Dec/21/2021 11:53:05 factory-software: 6.44 free-memory: 448.9MiB total-memory: 512.0MiB cpu: ARMv7 cpu-count: 2 cpu-load: 1% free-hdd-space: 2400.0KiB total-hdd-space: 16.0MiB write-sect-since-reboot: 23070 write-sect-total: 739028 bad-blocks: 0% architecture-name: arm board-name: CRS328-24P-4S+ platform: MikroTik https://itservice-bg.net Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
stancheff Отговорено 14 Февруари, 2022 Доклад Сподели Отговорено 14 Февруари, 2022 На 12.02.2022 г. at 22:03, samyil написа: Купих V-SOL EPON OLT V1600D8 с 10G uplink порт, нали трябва да бутаме трафика на големите с ТВ и не ми светкат два комплекта SFP+. Някой има ли, знае ли какви SFP+ ми трябват за да запали ? Това са 20km модули. Ако наистина искаш да ги ползваш на няколко метра разстояние е добре да сложиш атенюатори поне 5dB иначе има опасност от "заслепяване". Видях се в чудо, докато разбера защо ми пада постоянно порта на един каталист. Иначе, имам почти същите ОЛТ-та (c-data) и са включени в същите микротици CRS317, само че с DAC кабели - не от най-евтините, но са под $50. Та толкова ли са етини тези SFP модули, че не ползваш DAC кабели? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване