Share this topic on AskShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on MySpaceShare this topic on TwitterShare this topic on YahooShare this topic on Google buzz

Автор Тема: 5gzh gird antenna feed?  (Прочетена 2230 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен estqwerty digdice.com

• Нов потребител
  • Публикации: 18
  • Коректен 0
  • www.digdice.com
    • Профил
5gzh gird antenna feed?
« -: Юни 23, 2009, 14:19:51 »
здравейте
много се чудя какво има в една 5гхз антеннка на pac wireless

някой да е чупил или отварял нещо такова? диполче ли ще да е? идеи ?
а не ми се дават пари само за да го отворя  :(
За да вземеш някой трябва да даде.

Неактивен Vesuvius Streamline

• Нов потребител
  • Публикации: 56
  • Коректен 0
  • http://vesuviustreamline.com
    • Профил
    • Vesuviustreamline.com
Re:5gzh gird antenna feed?
« Отговор #1 -: Август 30, 2009, 23:44:40 »
тръбичката е вълновод, отпред става страшно  ::) не е много сложна, но мисля че беше само 200МХц честотната лента
ако го намеря . ще постна снимки
« Последна редакция: Август 31, 2009, 00:12:42 от Vesuvius Streamline »

Неактивен Велин

• Модератор
  • Разбирач
  • Публикации: 1243
  • Коректен 6
  • няма страх от високо
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 31, 2009, 00:24:18 »
не знам, но ако това е вълновод каква му е цената :) ?
Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Неактивен edemy2001

• ISP
  • Потребител
  • Публикации: 242
  • Коректен 3
  • Винаги може още! LZ3EG
    • Профил
« Отговор #3 -: Август 31, 2009, 00:26:42 »
Какъв вълновод!? Знаеш ли какви трябва да са размерите на вълновод за 5 GHz !?   Приказвате без да помислите малко преди това дори....
Не разяснявам вече нищо на никого - просто няма смисъл!!! Ако все пак някой държи на мнението ми, да ме търси на лични, скайп, ICQ, мейл или телефон.

Неактивен SS7

• Администратор
  • Потребител
  • Публикации: 413
  • Коректен 4
    • Профил
    • ss7.dupnica.net
« Отговор #4 -: Август 31, 2009, 01:52:12 »
Е вълновода по принцип е една проста тръба :) , и струва колкото тръба

Все пак за 5 Г диаметъра мисля, че трябва да е минимум 40 мм , така, че това не е вълновод , по скоро коаксиал.

не знам, но ако това е вълновод каква му е цената :) ?
The Administrator.  

Активен ¤ DJ69 ¤

• ISP
  • Разбирач
  • Публикации: 2241
  • Коректен 10
  • AirNet Powered by InnovaTek BG √ιק ツ
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 31, 2009, 09:24:18 »
Мен пък ми се струва, че в тръбичката си има обикновен коаксиален кабел, а от пред има полувълнов вибратор :)
AirNet 0886811477 Powered By InnovaTek BG
Винаги Има Техническа Възможност! ®  ..::  България   Над   Всичко ! ! !  ::..

• Нов потребител
  • Коректен 0
    • Профил
    • Vesuviustreamline.com
« Отговор #6 -: Август 31, 2009, 12:22:42 »
Да коаксиална линия е. Но смятам че коаксиала е вид вълновод, само че при него вълите които се разпространяват са ТЕМ. Размерите са 6,8/3 мм.Отпред облъчвателя представлява две камери, като в първата има дипол - едната му част е към тръбичката, а другата към жилото и тръбичката.Габритният размер на дипола е 19,8 мм. Камерата е с диаметър 24,8мм и дълбочина 28мм, дипола отстои на 21,5мм от дъното.Диаметъра на дипола е 5,5мм.
След дипола, вълноводът-коаксиал продължава и влиза във втора по-малка камера с размери D=18,5mm и дъбочина ~8мм
В допълнение искам да уточня че антената се оказа  не  PAc wireless, a тайванско копие.Атачвам и скриин шот на return loss в диапазона 5-6ГХц.

Edemy, моля за коментар по размерите.
« Последна редакция: Август 31, 2009, 12:33:25 от Vesuvius Streamline »

Неактивен edemy2001

• ISP
  • Потребител
  • Коректен 3
  • Винаги може още! LZ3EG
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 31, 2009, 22:14:43 »
Да коаксиална линия е. Но смятам че коаксиала е вид вълновод, само че при него вълите които се разпространяват са ТЕМ............Атачвам и скриин шот на return loss в диапазона 5-6ГХц.

Принципно си прав за това, че коаксиалния кабел е вид вълновод  и по-точно казано несиметрична фидерна линия. В радиотехническия жаргон под вълновод обикновено се разбира "водопроводна" тръба  ;D ;) ! Представлява медна, относително дебелостенна тръба, полирана и посребрена отвътре. Размерите на сечението са пряко свързани с честотата на която работи. Има и гъвкави вълноводи и такива с елиптично и кръгло сечение.
         Най-общо казано използувам два софтуера за пресмятане на вълноводи, когато ми се налага. Самото въвеждане ми отнема половин ден и затова смятам само когато ми се налага, че не ми стига времето и не на последно място - ме домързява  ;D - предпочитам да си пия биричката! Ако пък трябва да го смятам с калкулатора - направо се отказвам...
          Когато нещо го има готово и на приемлива цена - не си струва да си дава зор човек да го прави наново и най-вече затова не ми се смята този облъчвател.
           Като видях описанието, което си дал, си обяснявам защо е такава характеристиката му от снимката. Има два ясно изразени максимума на усилването му, заради двата диаметъра на вълновода. Според мен е приемлива тази характеристика на облъчвателя.

Неактивен Велин

• Модератор
  • Разбирач
  • Публикации: 1243
  • Коректен 6
  • няма страх от високо
    • Профил
« Отговор #8 -: Август 31, 2009, 22:33:34 »
Да коаксиална линия е. Но смятам че коаксиала е вид вълновод, само че при него вълите които се разпространяват са ТЕМ. Размерите са 6,8/3 мм.Отпред облъчвателя представлява две камери, като в първата има дипол - едната му част е към тръбичката, а другата към жилото и тръбичката.Габритният размер на дипола е 19,8 мм. Камерата е с диаметър 24,8мм и дълбочина 28мм, дипола отстои на 21,5мм от дъното.Диаметъра на дипола е 5,5мм.
След дипола, вълноводът-коаксиал продължава и влиза във втора по-малка камера с размери D=18,5mm и дъбочина ~8мм
В допълнение искам да уточня че антената се оказа  не  PAc wireless, a тайванско копие.Атачвам и скриин шот на return loss в диапазона 5-6ГХц.

къде е този атач?

Неактивен edemy2001

• ISP
  • Потребител
  • Коректен 3
  • Винаги може още! LZ3EG
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 31, 2009, 22:47:01 »

къде е този атач?

Снимчицата под поста на колегата е линк!

Неактивен estqwerty digdice.com

• Нов потребител
  • Публикации: 18
  • Коректен 0
  • www.digdice.com
    • Профил
« Отговор #10 -: Септември 03, 2009, 23:44:43 »
Благодая много за инфото - точно това ме интересуваше какво има във втората "камера".
Че е коахсиал беше ясно :) размерите са такива.
За дипола бях на 90% но дали има някакъв рефлектор или нещо друго на върха не бях сигурен, все пак формата на капачката е много специфична и се стеснява към върха - дори и да има продължение на кабела за какво ще е там?
Ще съм много благодарен за няколко снимки ако не е проблем. 
А и ми е интересно дали и оригиналната антена е направена така? как мислите?
Евала че си счупил една за веселбата!!! ;)

• Нов потребител
  • Коректен 0
    • Профил
    • Vesuviustreamline.com
« Отговор #11 -: Септември 28, 2009, 14:34:06 »
във втората камера няма рефлектор, там продължава коаксиалната линия за да се симетрира. не може да со отреже веднага след дипола.
« Последна редакция: Септември 28, 2009, 15:03:01 от Vesuvius Streamline »

• Нов потребител
  • Коректен 0
    • Профил
    • Vesuviustreamline.com
« Отговор #12 -: Септември 28, 2009, 15:08:47 »
ето и снимки

Неактивен edemy2001

• ISP
  • Потребител
  • Коректен 3
  • Винаги може още! LZ3EG
    • Профил
« Отговор #13 -: Септември 28, 2009, 21:18:31 »
Колега, ще може ли да публикуваш снимка пак в едър план, какво се вижда в процепа на тръбичката, който се вижда на третата снимка. Имам някакви идеи за тази антена какво представлява, но ми трябва още информация за да си кажа окончателното мнение. Ако е вярно това което ми идва на ум, ще е доста интересно техническо решение за антена.

• Нов потребител
  • Коректен 0
    • Профил
    • Vesuviustreamline.com
« Отговор #14 -: Септември 29, 2009, 10:31:47 »
В процепа се вижда вътрешното жило на коаксиала и там е запоена едната част на дипола.Стандартна диполна антена.Другата част на дипола е хваната само към външната част(тръбичката) на коаксиала.И за да стане симетрична линията, коаксиала продължава във втората камера и там е на късо вътрешната и външната част - жилото и тръбичката.
« Последна редакция: Септември 29, 2009, 10:33:19 от Vesuvius Streamline »

Подобни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
470 Прегледи
Последна публикация Август 29, 2009, 06:59:30
от NetworkPro
14 Отговора
1073 Прегледи
Последна публикация Декември 07, 2009, 17:16:28
от netronix
16 Отговора